«تقوي؛ روح عمل و عامل صعود»
اسلام داراي مباني و ارکاني است که بر آنها بنا شده، بدانها قوام گرفته و بدون وجود آنها فرو مي ريزد و از آن جز اسمي بي مسمي برجاي نمي ماند. حج يکي از اين ارکان است و آن سان پر اهميت است که خداوند درباره ي ترک عمدي حج فرموده است:«... و هرکس کفر ورزد (و حج را ترک کند به خود زيان رسانيده)، خداوند از همه ي جهانيان بي نياز است [1]».
حج به عنوان يادگار ابراهيم «عليه السلام» و ميراث تمام پيامبران، مجموعه اي کامل از دستورات عملي است که با نظمي خاص و قواعدي روشن در بازه اي معين از زمان بايد به اجرا درآيد. مناسک حج از طريق وحي، تجلي يافته و رسول خدا «صلي الله و آله و سلم» اين مناسک را از جبرئيل، فرشته اي که امين وحي و آموزگار همين مناسک به ابراهيم خليل «عليهالسلام» بوده، فرا گرفته است.
حجگزار پس از رمي جمره ي عقبه [2] و پيش از حلق يا تقصير [3] در سرزمين مِنا گوسفند و يا گاو فرباني ميکند. اين سنت ويژهي الهي در حج، موجب تقرب مخصوصي است که در عبادات ديگر کمتر يافت ميشود. توضيح اينکه، در جاهليت قرباني از پليدي شرک مبرا نبود، بلکه همچون "لبيک"و نماز مشرکان، آميخته با شرک بود؛ چنانکه آنان به هنگام لبيک ميگفتند:«لبيک خداي لبيک، خداوندا دعوت تو را ميپذيرم، شريکي براي تو نيست الا شريکي که تو خود او و آنچه مُلک اوست را مالکي. $("div.commhtm img").each(function () { if ($(this).attr("em") != null) { $(this).attr("src","http://www.parsiblog.com/Images/Emotions/"+$(this).attr("em")+".gif"); } });